Geschiedenis en heden

Imkerij "Aart van Bokkum" is voortgekomen uit de liefste wens van een negen jarig jongetje, die op school een les over bijen had.
Na veel zeuren bij paps en mams stond er op een gegeven moment een bijenvolk in de tuin, gekocht van een imker.

Een bijenvolk had je nodig, een kap, handschoenen en rook. Zo dacht ik dus bijen te gaan houden en honing te gaan oogsten. Gelukkig, na een tijdje zo aangemodderd te hebben, kwam ik in contact met een zeer bekende imker uit imkerland, Dhr. Kooijmans.

Deze man wilde mijn mentor zijn en me de kneepjes van het vak leren, de beste man heeft mij een groot aantal jaren goed begeleid (in het begin kwam hij zelfs elke dag) en leerde mij stap voor stap op mijn eigen imker benen staan. Totdat het moment aangebroken was dat hij terug naar zijn geboortestreek ging, het land van Maas en Waal.

Nu moest ik het zelf zien te rooien, dit lukte aanvankelijk aardig maar omdat ik inmiddels lastige buren had gekregen stapte ik over op zachtaardigere bijen, de Carnica’s. Dit was echt weer heel anders imkeren, in de gaten houden dat je bij het afleggen van de volken geen F2en kreeg was moeilijker dan het in eerste instantie leek. Gevolg: op een gegeven moment toch nog agressievere kruisingen in de tuin dan voorheen.

Afijn, toch weer de stap teruggezet en weer de Hollandse huis tuin en keuken bij genomen die toch wel het beste beviel.

Nu een aantal jaar later heb ik deze Hollandse bijen nog steeds en met een goede selectie op steeklustigheid kom je ook al een heel eind.
De imkerij is inmiddels uitgegroeid tot een klein familie bedrijfje waar paps en mams ook een belangrijke rol in spelen. Op de stand staan een tiental bijenvolken die bestemd zijn voor de honing productie en de bestuiving van diverse gewassen.

Als je eenmaal begint met het houden van bijen en je kunt het natuurlijke ritme van een bijenvolk doorgronden, laat dit je nooit meer los. Iedere keer weer is het een ervaring die nooit te voorspellen is.

Aart van Bokkum,

Imker te Poortugaal.